Het Buqi behandelsysteem is ontwikkeld in de Chinese geneeskunde en is gebaseerd op de dubbele vicieuze cirkel van ziekte. De vicieuze cirkels van geest en lichaamshouding. Als één van deze cirkels doorbroken kan worden kunnen de symptomen van ziekte worden behandeld en gezondheid worden hersteld. De theorie zegt dat de oorzaak van ziekte is gelegen in de ophoping in het lichaam van giftige afvalstoffen genaamd “Binqi”. Negatieve emoties als stress, woede, angst en verdriet tasten de biochemie van het lichaam aan. Deze stoffen verzamelen zich vooral in de gewrichten, tussenwervelruimtes en organen. De resulterende disfunctie leidt tot verhinderde circulatie van lichaamsvloeistoffen (bloed, lymfe, intercellulaire- en cerebrospinale vloeistof) en stagnatie van de energiestroom.

Aan de basis van Buqi ligt de helende kracht van de Dantian: een energiecentrum in de lage onderbuik. De Dantian kan, in geactiveerde staat, een sterke interne geneeskracht genereren. Tijdens een behandeling wordt een energieveld rond de patiënt gecreëerd en wordt de Binqi uit het lichaam van de patiënt “gestuurd”. Het richten van de helende energie combineert zich met mentale kracht, ademhalingstechnieken en Dantiankracht. Dit reinigt niet alleen het energiesysteem van de patiënt, het kan ook op subtiele wijze de lichaamshouding corrigeren door spontane bewegingen wanneer het lichaam blokkades tegenkomt. Dit helpt het openen en elimineren van de Binqi.

Dit laatste is een natuurlijk fenomeen; buiten onze wil om is dit continu gaande. Denk maar aan de hartslag, peristaltiek van het spijsverteringskanaal, gapen, knipperen met de ogen, enz. Deze bewegingen maken deel uit van het zelfregulerende mechanisme van ons lichaam. Echter, in veel mensen is dit verstoord: veel van de interne spontane functies zijn zwak en werken onvoldoende. Het resultaat is weinig energie of moeheid en leidt op den duur vaak tot ernstige ziekten. Uiteraard combineert een behandeling zicht met het verschaffen van inzicht zodat middels bewustwording de wortels van ziekte geëlimineerd kunnen worden.